Co očekávat při první jízdě v autoškole?

29.3

3 minut

Co očekávat při první jízdě v autoškole

První jízda v autoškole

Blíží se vaše první jízda v autoškole? Základem absolvování autoškoly je nejen znát teorii, ale především se naučit správně řídit. Když se do autoškoly přihlásíte, čeká na vás první jízda ve vozidle s instruktorem na vedlejším sedadle.

Mnoho lidí má z první jízdy doslova panický strach, ale zcela zbytečně. Nikdo neočekává, že za volant usedá zkušený závodník Formule 1, ale člověk, který teprve bude sbírat řidičské zkušenosti.

První jízda není stresující, naučí vás pouze nezbytné základy a nemusíte se obávat, že by vás instruktor poslal během špičky do městského provozu,dokud by nevěděl, že jízdu v pořádku zvládnete.

Zkušený nebo nezkušený začátečník?

Někteří lidé se naučí řídit ještě před absolvováním autoškoly, obvykle tak, že je kamarád nebo příbuzný vezme na polní cestu, prázdné parkoviště nebo jiné místo, kde se lze bezpečně učit.

Instruktor autoškoly se obvykle zeptá, jestli jste vůz někdy řídili. Pokud už vůz řídit umíte, může začít první jízda v městském provozu.

Pokud ne, nemáte se čeho obávat, instruktor vás vše naučí. Pro první jízdu se zvolí místo, kde nehrozí žádné nebezpečí od okolních vozů a kde máte dostatek klidu, abyste se mohli soustředit na činnosti, které souvisí s řízením. (první jízda popsaná očima studenta)

Samotné jízdy v autoškolevyžadují intenzivní trénink, proto je důležité si dělat řidičský průkaz tehdy, když na to máte dostatek času, ideálně alespoň dvakrát týdně.

Co se naučíte při první jízdě?

V první řadě se naučíte, co je potřeba udělat ještě před jízdou. První jízda by vás měla naučit základy. Existují určité zvyky, které si musí každý řidič osvojit.

Když nasednete do jakéhokoliv vozu, je třeba, abyste se zde cítili pohodlně a měli přehled o dění kolem vás.

Znamená to, že byste si měli nastavit polohu sedadla tak, aby pro vás bylo komfortní, nastavili si zrcátka a připoutali se.

Naučíte se, že se máte před jízdou připoutat, nastartovat, zkontrolovat, co se děje kolem vás, zapnout blinkr a teprve následně vyjet. Naučíte se správně točit volantem, řadit, používat blinkry, stěrače, světla, spojku a pochopitelně brzdy.

Osoba nastavující zrcátko

Nejprve základy

Ostřílení řidiči považují tyto činnosti za samozřejmé, i vy si na ně postupně zvyknete, ale zpočátku je třeba se na tyto činnosti plně soustředit a nezanedbat je.

Když se zapomenete připoutat nebo se nepodíváte před rozjezdem do zrcátka, je to problém.

Když zvládnete tyto základy, teprve následně začnou jízdy v ostrém provozu. Instruktor vedle vás není proto, aby vás znervózňoval, je to váš pomocník a rádce, který je tu od toho, aby vám poradil v nesnázích a mohl kdykoliv zasáhnout.

Nebojte se ho kdykoliv zeptat nebo ho požádat o pomoc.

Nikdo není dokonalý

Pokud vám při první jízdě nic nepůjde a budete zmatkovat, je to zcela běžné. Poprvé sedíte ve vozidle a je třeba si zvyknout na činnosti, které jsou pro vás nové.

Pokud se vám nepodaří hned napoprvé nastartovat, spletete si pedály, zapomenete dát blinkr nebo zařadíte jinou rychlost, nepropadejte panice, uklidněte se teprve následně pokračujte.

První jízda vás do jisté míry zbaví stresu a každá vaše další jízda bude plynulejší a vy budete mít větší sebevědomí, odhad i cit pro jízdu. Jakmile se naučíte základní manipulaci s vozem, ježdění vás začne bavit.

Jízdy si následně můžete přehrávat i v hlavě a představovat si, co všechno máte udělat před jízdou a jak s vozem řídit. Každá vaše další jízda vás posune blíže k získání řidičského průkazu.

Po první jízdě zajisté pochopíte, že váš strach byl zbytečný a že vůz není vaším protivníkem, ale parťákem, který je tu proto, aby vám usnadnil život.

Rady a tipy jak se uklidnit naleznete také v článku jak zvládnout stres před testem z autoškoly