Jak zvládnout stres před testem z autoškoly?

29.3

7 minut

stres před testem z autoškoly

Zvolte správné občerstvení

Než vaše zkoušky začnou, je důležité se vhodným způsobem občerstvit. Před zkouškami si tedy dopřejte svačinu, díky které budete mít energii na test a vaše hladina cukru v krvi se v nešťastnou chvíli nesníží. Pokud si plánujete dát kávu, raději ji vyměňte za vodu. Kofein v kávě by pouze zvýšil vaší nervozitu a také by káva mohla překyselit váš žaludek. Co se týče jídla, zvolte takové, které vám zajistí pomalu se uvolňující energii a relativně nízký obsah cukru. Ideální volbou jsou banány, celozrnný toast nebo třeba oříšky.

Jděte na jistotu

Než vaše zkoušky začnou, je důležité se vhodným způsobem občerstvit. Před zkouškami si tedy U teoretické části nepodceňujte přípravu a naučte se otázky nazpaměť. Dělejte si testy nanečisto tak dlouho, dokud všechny nezvládnete bez jediné chyby. V takovém momentě budete vědět, že teoretickou část testu zvládnete bez sebemenších potíží a tím se zmenší váš stres.

Předstírejte, že je to jen zkušební jízda

Než vaše zkoušky začnou, je důležité se vhodným způsobem občerstvit. Před zkouškami si tedy Nikdo po vás nebude chtít více než v testovacích jízdách, které jste už absolvovali. Není tedy žádný důvod panikařit. Jednoduše předstírejte, že absolvujete jen další zkušební jízdu a nenechte se znervóznit tím, že je to ostrý test. Nebojte se také požádat o zopakování pokynu, pokud si tím nejste jisti. Je to lepší, než neudělat to, o co jste byli požádáni.

Správně se oblečte

Základem je pohodlné oblečení, ve kterém se budete cítit uvolněně. Zapomeňte tedy na těsné oblečení, které vás bude škrtit nebo dokonce omezovat v pohybu. Co se týče samotné jízdy s instruktorem, myslete na oblečení, ve kterém se vám bude příjemně jezdit. Zvolte také dobře padnoucí pevnou obuv, na kterou jste zvyklí a u které víte, že se vám v ní bude dobře řídit.

Buďte pozitivní

Pamatujte si, že zde nejde o život. Uvědomte si, že tyto testy nejsou žádnou šikanou a je důležité, aby je každý absolvoval. Testy v autoškole se dělají proto, aby nezkušený řidič nezpůsobil autonehodu a neublížil tím sobě nebo ostatním. Ať už jste nervózní nebo ne, zachovejte pozitivní náladu, motivujte se a namísto malování čerta na zeď si řekněte, že to dokážete.

Nenechte se vyvést z míry

Začátek testu je zásadní, protože je to první dojem, který na zkoušejícího uděláte. Zaměřte se na nastartování motoru a rozhlédněte se kolem vozu, zda nenajdete nějaká nebezpečí nebo překážky, které byste mohli potřebovat zvážit, když se budete pohybovat z parkovacího místa. Nezapomeňte také poslouchat svého zkoušejícího. A co je nejdůležitější, ať už se stane cokoliv, nepropadejte panice. Pokud během testu narazíte na sirény, kolizi nebo jakýkoli jiný nový vývoj, zachovejte klid a zhodnoťte svůj přístup, než budete pokračovat. I když je cílem dokonalý test, nepředpokládejte, že jste selhali, pokud uděláte chybu. Máte nárok na určitý počet drobných chyb, takže je důležité pokračovat v testu podle svých nejlepších schopností.

Dýchejte

Je snadné si říci: „Nebuď nervózní!“ Realita je taková, že nervy působí na lidi různě. Pokud zjistíte, že jste před testem ve stresu, zhluboka se nadechněte a pokuste se vyčistit svou mysl od „co kdyby“. Studie ukazují, že dýchací techniky mohou snížit pocity stresu a úzkosti. Začněte dlouhým, pomalým nádechem, následně pomalu vydechněte ústy a uvolněte svaly na obličeji, rukou, čelisti, ramenech a břiše. Opakujte tyto kroky tolikrát, kolikrát je potřeba.

Správně se připravte

Před vaším testem si dojděte na záchod, napijte se a hlavně přijďte včas, protože pozdní příchod by znamenal další nervy. Aby byl váš mozek dobře prokrvený a mohl podat nejlepší výkon, vhodná je procházka, ta vás uklidní a pomůže vám rozproudit krev v těle. Den před testem jděte včas spát, abyste byli na den D co nejlépe připravení.

Neoznamujte to ostatním

Pokud budete své rodině a přátelům říkat, že jdete dělat test, pouze to zvýší vaší nervozitu, abyste se v jejich očích neztrapnili nebo je nezklamali. Když děláte testy na autoškolu, nechte si to pro sebe. Oznamování zpráv nechte na moment, až budete mít řidičské testy úspěšně za sebou, teprve tehdy se můžete hrdě pochlubit ostatním.

Nenechte se odradit

Pokud test neuděláte napoprvé, není to žádná ostuda, nebudete prvními ani posledními, kterým se to stalo. V každém případě, když testem neprojdete, snažte se neporazit sami sebe. Možná jste udělali vše, co jste mohli, abyste se na test připravili. Chyby se stávají a neúspěšný test je příležitostí pracovat na oblastech, se kterými jste možná dříve měli problémy. Nejprve se snažte zachovat pozitivní přístup. Poté se přihlaste na další termín a zkoušky absolvujte znovu.